własna szklarnia

Ekologiczna kuchnia

Smaczne, soczyste i zdrowe warzywa z własnej szklarni.


W szklarni ogrodowej uprawiamy przede wszystkim warzywa i owoce. Nowalijki, czyli młode warzywa pojawiające się wiosną, to m. in. rzodkiewka, rzodkiew, cebula, czosnek, szczypiorek, pietruszka, sałata masłowa, szpinak oraz roszponka i rukola. Szklarnia zapewnia również idealne warunki do rozwoju warzyw ciepłolubnych, do których należą pomidory, papryka (zarówno słodka, jak i ostra) czy ogórki. Uprawa pomidorków w szklarni rozpoczyna się od przygotowania rozsady - w tym celu nasiona wysiewa się najczęściej w marcu np. do skrzynek.

W szklarni ogrodowej możemy uprawiać wspólnie z dziećmi także niektóre rośliny owocowe. Do najpopularniejszych z nich należą truskawki. Ich uprawa pod osłonami pozwala na zwiększenie plonu, ale także pozytywnie wpływa na aromat owoców, które dojrzewają wcześniej niż owoce zasadzone bezpośrednio na ogrodowych grządkach.